Логопедичен и Обучителен център "Мечо Пух"- Боряна Мургина

Логопед - Боряна Мургина

Логопедичен и Обучителен център "Мечо Пух" - Боряна Мургина

Днес ще ви разкажем за още една прекрасна дама - Боряна Мургина!
Боряна Мургина е логопед, завършил магистър по "Езикова и речева патология". От 2014 г. е управител в логопедичен център "Мечо Пух", а от 2018 г. до момента е логопед в център за терапия на комуникативни и емоционално - поведенчески нарушения НБУ.

За нас, това една жена да успява да съчетае да бъде успешна майка и работеща жена, никак не е лесно. А професията, която е избрала Боряна, не е лека и е повод за възхищение.
Дамски клуб подкрепя работещите майки и жените в бизнеса.
В сайта ни може да прочетете повече за Боряна Мургина и нейната работа като логопед.
Повече за Боряна Мургина и нейната работа като логопед, както и за  Логопедичен и Обучителен център"Мечо Пух" може да разберете в сайта на центъра и ФБ страниците.
 ФБ Логопедичен и Обучителен център “Мечо Пух” и Логопед Боряна Мургина
 
У
еб сайт https://www.logoped-mechopuh.bg/
Казвам се Боряна Мургина и по професия съм логопед. Завършила съм магистърска програма „Езикова и речева патология“. Своята кариера започнах през 2014 година като създадох Логопедичен и обучителен център „Мечо Пух“,  работя и като логопед към Център за терапия на комуникативни и емоционално-поведенчески нарушения - Нов български университет.

Като жена и родител смятам, че децата са прекрасни невинни същества и колкото по-рано инвестираме в тях времето и вниманието си, толкова по-добър живот ще имат те. Всеки един родител, учител, близък трябва да наблюдава децата около себе си, да не пренебрегва малките сигнали в поведението и държанието на детето, които биха показали, че развитието му не е в правилната посока.

Нашият център предлага логопедична терапия (индивидуална работа с деца), работа с деца с генерализирани разстройства на развитието - деца от аутистичния спектър (психологически консултации, сензорна терапия), консултация по кърмене и запазване на лактацията при раздяла с бебето, както и ученическа занималня за деца (ателиета за деца), индивидуални и семейни консултации, лекции и училище за родители. Стараем се работата с децата да е под формата на приказна игра, като целта ни е играта да е безкрайна и с положителни резултати за всеки участник.

Работата ми като специалист с всяко дете не бива да го натоварва и да е на всяка цена. Децата се нуждаят от време, в което да се адаптират към дадената ситуация – към мен като човек, на когото да се доверят и към кабинета, който да приемат като сигурно място. За мен е важно детето да е спокойно в наше присъствие, да стане близък мой приятел, да му покажа, че го разбирам и знам колко му е трудно, но заедно, с общи усилия можем да се справим с трудностите и да постигнем необходимите успехи.
Именно затова избрах да работя с деца в качеството ми на логопед. Обичам децата. Работата за мен е удоволствие, а всяко едно малко постижение на дадено детенце за мен е голям успех.  Разбрах един много важен урок - няма съвършенство в нищо, има желание за развитие, постигане на цели и професионализъм.

Освен професионалната компетентност, е нужно да умеем да забелязваме спецификите на детето, защото всяко дете е една индивидуалност със своите предпочитания и модели на поведение – какво го вълнува, кое го притеснява, с какво можем да го грабнем и впечатлим, така че да го спечелим като съюзник в борбата за преодоляване на проблема – бил той чисто говорен, езиков или поведенчески. Когато намерим правилния подход за конкретното дете – “да му влезем под кожата” така да се каже, пътят към крайната цел става по-лесен. И това съвсем не означава, че с всички деца се получава така – с игра. Понякога е нужно да бъдем по-строги и изискващи, особено ако говорният дефицит е придружен и с поведенчески нарушения или ако преценим, че това дете се нуждае от демонстрация на авторитет, за да ни сътрудничи.

В логопедичен център „Мечо Пух” ние се стараем на първо място малчуганите да се чувстват спокойни и щастливи, да разбират, че сме искрени с тях и всичко, което правим заедно (включително и „досадните” упражнения) са наше общо постижение, от което накрая и те се чувстват удовлетворени и горди.
Ето защо избирам да съм логопед – за да видим слънчевата искра в закачливите детски очи, за да усетим родителската гордост в усмивките на родителите и не на последно място – за да изпитаме това безгранично удовлетворение, когато сме си свършили работата.

В работата си даваме обратна връзка и на близките на децата, защото те също са участник в нашата игра, без тяхна помощ няма да има положителен ефект работата ми като логопед.
Участвам в логопедична конференция с международно участие. Успешно преминах обучение BCBA за деца с разстройства и прояви от аутистичния спектър. Интересите ми са в областта на ранната интервенция, поведение, справяне с проблемни поведения. Пътят ми до тук беше дълъг и труден, но всяка стъпка си заслужава.
Именно благодарение на съвместната ни работа и разбирателство и стремеж към дадена цел – децата да се развиват добре, успявам да убедя все повече родители да заменят гледането на Baby TV с поучителна игра на детето с по-голямо детенце или близък човек, например.
Друг пример за съвместна дейност с родителите е това, че направих изследване при няколко семейства и от данните стигнах до заключението, че употребата на биберона повече вреди, отколкото да помага на зъбите, говора и развитието на детето.


 от Боряна Мургина 
Горда съм с интереса на все повече родители да консултират децата си още от най-ранна детска възраст при мен и колегите ми. Това е и причината да оборудваме и стая за най-малките деца, защото работата с дадено дете трябва да започне още в ранна детска възраст.
2019 е годината, в която аз всеки ден правя по нещо за обществото - обучавам безплатно момичета и момчета, които да станат специалисти като мен и да помагат на децата, които имат необходимост от тях. Старая се да предам своята всеотдайност към работата ми с децата, своя хъс и желание за постигане на положителен резултат в поведението на дадено дете с цената на много усилия и желание. Специализирах се в работата с невербалните деца с програмата PECS.
В логопедичен център „Мечо Пух” ние се стараем на първо място малчуганите да се чувстват спокойни и щастливи, да разбират, че сме искрени с тях и всичко, което правим заедно (включително и „досадните” упражнения) са наше общо постижение, от което накрая и те се чувстват удовлетворени и горди.
Ето защо избирам да съм логопед – за да видим слънчевата искра в закачливите детски очи, за да усетим родителската гордост в усмивките на родителите и не на последно място – за да изпитаме това безгранично удовлетворение, когато сме си свършили работата.


​Когато попаднеш сред най-успелите бизнесдами на списание Business Lady и получиш наградата в категория " Социални дейности", това говори за добре свършена работа.
Това ни задължава да продължаваме напред с увереността, че сме полезни с това, което правим. Благодаря за признанието!
От Боряна Мургина