Мариела Тапарова

Мариела Тапарова


 
„Дамски бизнес клуб BMLady“ е място, което привлича успешни и креативни дами, затова сме щастливи, че към клуба ни се присъедини още една такава дама от гр. София.
Тя твори не само с ръце, но и със сърце – запознайте се с Мариела Тапарова - създател на първата в България Арт галерия ЕНКАУСТИКА – гр. София!
 
Ателие Галерия Творилница e арт пространство за творчество, изложби и забава на малки и големи, с разнообразни художествени техники, но любовта на галерията е техниката енкаустика.

Какво е енкаустиката?
 
Енкаустиката е различен и забавен художествен похват, при който се рисува със специална ютия и цветни восъчни блокчета върху оригинална повърхност. Интересното и вълшебното на тази живописна техника е, че самият творец не знае какво точно ще нарисува. Всяка творба е уникат, неповторима е и е като почерк за самия творец. Картините, освен че са красиви, са и много дълготрайни.
 
Самата восъчна техника е древна - съществува от векове. В наши дни е осъвременена и се работи с материали и уреди, които са произведени и разработени специално за енкаустиката.
Повече за Мариела Тапарова
 
Мариела Тапарова се определя като самоук творец, пленен от магическата техника енкаустика. Започнала е да я практикува като хоби, след това е имала възможността да покаже техниката на деца. Те са били толкова възхитени, че тя решава да създаде свое място за това магично изкуство.
 
Преди това дълги години е била главен счетоводител, но казва, че никога не е късно да се сложи ново начало с нещо, което доставя повече удоволствие.
 
Тя споделя, че всеки над 4-годишна възраст може да се учи да рисува с техниката енкаустика. Въпреки че се работи с ютия, децата бързо се научават да се пазят.
 
Голямата ѝ мечта е да стигне до хора, които реновират или строят хотели, които създават свои нови работни пространства и нейните картини да бъдат уникален акцент в тези пространства.
Ателие Галерия Творилница

Ателие Галерия Творилница е създадена преди три години. Не само в София, но и в цяла България това е първата галерия за енкаустика. Това е място за развлечение, за създаване на творби, за изложби на картини. В нея децата могат да си направят изложба като си поканят гости и да представят себе си като творци.
 
Материали могат да се закупят в галерията (единствено засега физическо място), като всеки творец, след определен брой уроци за усвояване на техниката, може да рисува за удоволствие и у дома.

Още за енкаустиката
 
Самите картини, създадени с техниката енкаустика, са много  подходящи за подаръци, особено за хора, които си имат всичко, тъй като техниката е нестандартна и много впечатляваща. Освен това този тип рисуване е голяма атракция по различни организирани мероприятия, рождени дни и други събития, тъй като всеки гост си тръгва с направена от него картина или всички гости участват в изработката на картина, която да подарят на рожденика например.
 
Енкаустиката е подходяща и за нестандартни картички за празниците – всяка картичка може да бъде превърната в картина, да се надпише и да се подари с рамка. Така получателят ще бъде изненадан – първо – от самата творба и техниката, второ – от пожеланията, трето – от това, че получава и картина.
 
Самата Мариела казва, че експериментира успешно върху различни повърхности, освен специалните картони – дърво, камък, платове и други.
Други дейности на Мариела Тапарова
 
Освен галерията, Мариела развива и друго пространство – Учебна иновативна арт къща Творилница, където се предлагат занимания по ментална аритметика, кулинарни работилници, ученическа занималня, летни програми, детски лагери, обучение по чужди езици, театрална школа и разнообразни занимания за деца над 4 години, като има проект и за работа с възрастни по ментална аритметика и бързо четене.
 
 
„Моята мисия е да разпространя тази вълшебна техника енкаустика, за да може повече хора да разберат за нея и да създават своите уникални творби.“ Мариела Тапарова - създател на първата в България Арт галерия ЕНКАУСТИКА.
 
Контакти:
ФБ: Ателие Галерия Творилница
Инстаграм: artgaleria.tvorilnica

ФБ: Учебна Иновативна АРТ Къща Творилница
Инстаграм: study.arthouse.tvorilnica
 
ФБ: М А Е – Разсадника
Инстаграм: mae_razsadnika
 
ФБ: Сръчни Медунчовци