Работата от вкъщи с деца може да бъде истинско предизвикателство.

Как да бъдем продуктивни, ако работим от вкъщи и с деца?

Топ 5 съветa на майка с три деца 

Предвид ситуацията от последните дни и извънредното положение, много работещи жени ще си останат у дома. Напоследък различни експерти дават съвети относно това как може да останете продуктивни, ако работите у дома, да не се разсейвате и да бъдете ефективни.
​Истината е, че работата от вкъщи с деца може да бъде истинско предизвикателство. Като майка на три деца съм изградила свой собствен режим, за да съм продуктивна и полезна за себе си, за семейството си, както и да спазя работните си ангажименти.
Продуктивността, разбира се, е строго индивидуална за всяка дама,
но ето 5 конкретни съветa, които ще помогнат в ежедневието ви.
Топ съвет номер 1
Едно от най-важните неща е да имаме план, структура на деня, тип рутина. Ако вие сте хаотични, децата ви също ще бъдат. В цялата ви къща ще цари един нон-стоп хаос. Нито вие, нито децата ви ще успеете да свършите нещо полезно. Резултатът ще е изнервеност и умора. Именно затова съвет номер едно е да имате изготвен режим. Отнася се не само за вас, а и за децата. По този начин денят ви няма да изглежа безкраен, децата няма да пишат домашни късно вечер и вие ще знаете всеки един момент с какво да се захванете.

Топ съвет номер 2
Отделете си време за вас самите като жени. Това е времето, запазено за дейности, които ви доставят удоволствие. Гримирайте се, направете си маска, погрижете се за себе си. Прочетете книга, разгледайте си фейсбука на спокойствие, гледайте любимите си влогове, пазарувайте онлайн. Изборът е ваш.
​Помнете, ако вие не го направите, няма кой.
Топ съвет номер 3
Спортувайте. Всеки ден. Макар и да е трудно в момента в домашни условия, е добре да се спортува ежедневно, дори и за кратко. Не всеки може да отдели време за фитнес или друг спорт по избор, защотото реално говорим за минимум два часа плюс транспорта, но всяка една от нас може да подбере тренировки по свой вкус от YouTube. Ежедневният спорт, по 20 минутки дори, гарантирано ще повиши вашата продуктивност и настроение.

Топ съвет номер 4
Оставете си определени часове, време, в което никой не ви закача, за да се фокусирате и свършите цялата насъбрала се работа. Оказва се, че можем да свършим много повече, ако сме фокусирани и нямаме нон-стоп прекъсване на работния процес. За това е важно да се съобразим с ежедневието на децата и да намерим тези часове, които ще ни позволят да седнем и да работим. Естествено, ако децата са по-малки, им намирате занимания, които да правят около вас.
​Не е редно да ги оставяме сами. ;) Възможно е тези часови диапазони да са много рано сутрин или много късно вечер.
Топ съвет номер 5
Не се чувствайте виновни. Предвид ситуацията, всяка майка намира най-доброто разрешение за нея и нейните деца. Не е нужно да ставаме жертва на така нареченото „чувство за майчина вина“ или „mom guilt”. Ако се налага да оставите децата пред телевизора, за да свършите нещо, просто ги оставете.
Не съдете и другите майки. Достъчно трудно е да се работи от вкъщи, а като добавим и деца в микса, положението съвсем не е розово. Затова не гледайте другите, най-добре се фокусирайте върху вас и вашето семейство.
И помнете, че и вие от своя страна не дължите данък обществено мнение. Най-важно е сами за себе си да знаете, че правите най-доброто, на което сте способни.

И от мен да знаете - няма по-продуктивен човек от работеща майка с деца! ;)

Автор: Моника Ангелова

​Едно от най-важните неща е да имаме план...

Оставете си определени часове, време, в което никой не ви закача, за да се фокусирате и свършите цялата насъбрала се работа...

Отделете си време за вас самите като жени...

Не се чувствайте виновни. Предвид ситуацията, всяка майка намира най-доброто разрешение за нея и нейните деца...

И помнете, че и вие от своя страна не дължите данък обществено мнение. Най-важно е сами за себе си да знаете, че правите най-доброто, на което сте способни...