изграждането на успешен бизнес или превръщането в успешна бизнесдама не е начинание за една нощ.

Как да станете успешна бизнесдама в 10 стъпки?

Как да станете успешна бизнесдама в 10 стъпки? 

Нека си го кажем направо – бизнесът е област, в която доминират мъжете. Има ли обаче наистина справедлив шанс и за жените да достигат върхове в бизнеса?
 
Отговорът е ясен – да, разбира се! Не е нужно нищо особено, за да станете успешна жена предприемач. Независимо от възраст, пол, раса, националност или религия, принципите за успех в предприемачеството си остават същите.
 
Все пак е вдъхновяващо, когато виждаме жени да се издигат в професиите си и да постигат успехи в бизнеса. Техните постижения определено мотивират и други дами да предприемат действия по изграждането на успешен бизнес.
 
Ако сте начинаеща жена предприемач, започвате нов бизнес или искате да научите как да започнете бизнес от нулата и да го развиете успешно, тогава вижте следващите практически идеи и съвети как да станете успешна бизнесдама или жена предприемач.
 

Стъпките са тествани и доказани от успешни жени предприемачи като: Опра Уинфри, Ариана Хъфингтън, Коко Шанел, Есте Лаудър, Мери Кей Аш и много други.
 
1. Стартирайте бизнес
Това е тънката линия, която разделя успешните предприемчиви жени от всички останали жени. Повечето жени мечтаят да бъдат следващата Опра Уинфри или Коко Шанел, но само малка част от тях се осмеляват да направят първата крачка. Никога не можете да бъдете успешна бизнесдама, ако просто мечтаете. Трябва да се решите и да предприемете действия. Не позволявайте липсата на ресурси да ви спре и да си останете само с идеите. Започнете с това, което имате, ще намерите всичко необходимо по пътя.
 
2. Не занемарявайте предприемаческия процес

Да се придържате към предприемаческия процес е следващата по важност стъпка. Огромна част от предприятията започват да се провалят през първите десет години именно заради това – не всички успяват да се придържат към предприемаческия процес. Самият предприемачески процес на изграждане на успешен бизнес е предизвикателен - ще се налага да решавате множество проблеми без да губите своя ентусиазъм. Ако успеете да направите това, тогава ще бъдете успешна бизнесдама.
 
3. Бъдете самоуверени
Често жените се подценяват, но всъщност вярата в себе си и собствените ни способности е основният ключ за успех в бизнеса. Никой няма да повярва във вас и вашия продукт или услуга, ако преди това не повярвате сами в себе си. Липсата на самоувереност пречи и на развитието на бизнеса – инвеститорите не инвестират във вас, служителите не са достатъчно ефективни, защото не успявате да ги мотивирате, и никое усилие от ваша страна няма да даде положителни резултати. Ако искате да успеете и светът да види, че предлагате нещо ценно, засилете вярата в себе си!
 
4. Определете своята ясна и важна бизнес мисия

Ако искате да успеете като жена предприемач, трябва да си отговорите на един въпрос: „Защо искате да започнете бизнес?“. Ако имате наистина силна и важна причина да стартирате бизнес, то тя ще стане вашата бизнес мисия.
 
5. Подгответе се за провалите

Независимо от пола, принципите на успеха са едни и същи за всеки. Много често, за да постигнете успех, трябва да сте готови да се провалите. Бизнесът е риск, но наградата си заслужава риска. Най-успешните бизнесдами са жени, които са действали и не са се отказали, ако не успеят. Ако сте от жените, които действат, тогава трябва да сте готови да приемете провала като част от успешния процес.
 
6. Обърнете внимание на начина си на мислене
За да станете успешна жена предприемач, трябва да имате правилното мислене. Никога не трябва да гледате на себе си като на по-слаб пол. Успехът никога няма да ви бъде връчен на тепсия, само защото сте жена. Трябва да имате подходящото мислене, за да се справите с всичко, което се задава по пътя ви.
 
7. Разширете бизнес уменията си
Ако не сте наследили истинска бизнес империя, то тогава трябва да развиете необходимите предприемачески умения. Отговорете си какво правите в свободното си време, за да разберете дали ще успеете или не. Вместо гледане на филми, може да посетите семинар или да прочетете бизнес книга. Може в едни момент знанията, които сте придобили в свободното си време, да спасят бизнеса ви, дори живота ви.
 
8. Опознайте бизнеса си до основи

Колко добре познавате и разбирате бизнеса си? Управлявате ли бизнес, който наистина ви харесва или сте се впуснали в дадена индустрия заради парите? Независимо от вида бизнес, с който се занимавате, не забравяйте да проучите тънкостите му. Никога не се впускайте в бизнес заради нечии сладки приказки. Ако нещата не вървят по план, ентусиазмът ви може да се стопи, а бизнесът ви да загине.
 
9. Организирайте правилно времето си
Бизнесдамите обикновено са притиснати от времето, поради множеството отговорности, с които се сблъскват. Жените предприемачи трябва да се грижат за бизнес нуждите си, докато отглеждат деца, грижат се за семейство, а имат и лични потребности. Това е огромно предизвикателство и ако успеете да го преодолеете и да управлявате ефективно времето си, ще станете успешна бизнесдама, която трябва да е овладяла и способността да делегира отговорности.
 
10. Грижете се за клиентите си
Никоя жена не е била успешна в бизнеса без лоялността на клиентите си. Затова никога не ги неглижирайте. Те са причината да сте стигнали до тук, показвайте им, че са важни и че ви пука за тях.
 
За финал е важно да се отбележи, че изграждането на успешен бизнес или превръщането в успешна бизнесдама не е начинание за една нощ.
Това е процес, който изисква всеотдайност. Ако сте упорити и успявате да разрешавате бизнес проблемите в зародиш, ще имате огромен успех!