Стартирайте собствен бизнес: идеи за жени


​За да стартирате свой бизнес, трябва да изберете какъв ще е той - каква дейност ще искате да развивате. Необходимо е да определите силните си страни – опита си, образованието си и какви умения имате. Важно е да изберете област, която ще ви е интересна и в която ще разгърнете способностите си.
 
Ако дадена сфера ви харесва, но нямате достатъчно знания и умения, можете да се запишете на подходящи курсове или да започнете работа в тази област, за да придобиете опит.
 
Какво трябва да направите, за да стартирате собствен бизнес:
Анализирайте всички подходящи за вас бизнес идеи;
Отсейте най-добрите си идеи;
Направете оценка на обхвата на дейност, целевата аудитория, конкурентите и пазарните условия;
Направете си план и действайте – пресметнете всички разходи, проучете необходимите документи и регистрации и т.н.
Привлечете клиенти. 
Вижте първата част от нашите предложения – идеи за стартиране на бизнес от жени:
 

1.Онлайн магазин
Освен че това е съвременен начин за продажба на всякакъв вид стоки и услуги, онлайн магазинът е чудесна идея за бизнес за жени и обикновено е с минимални инвестиции. Потребителите в интернет се увеличават, а с глобалната пандемия драстично се увеличиха и покупките онлайн.
 
За да стартирате онлайн магазин, е необходимо да създадете уеб сайт и да организирате продажбите си така, че да достигнете онлайн до клиентите си. Вашите клиенти най-вероятно ще са заети хора, които нямат време или възможност да обикалят по магазините, затова направете пазаруването във вашия сайт максимално лесно, бързо и удобно.
 
Какви са основните инвестиции:
Заплащане за изработка на сайта ви, дизайн и попълване на съдържание;
Регистриране на дейност;
Закупуване на стока;
Осигуряване на работно място и оборудване за приемане на поръчките и тяхното изпращане;
Административни разходи;
Разходи за реклама. 
Най-лесно би било да не се налага да се занимавате с поръчка и изпращане на стоки, съответно и да не търсите място за тяхното съхранение. Вариант е дропшипингът, където се явявате нещо като посредник – продавате стоките на клиентите си директно от доставчиците или производителите. 
2.Влогър със собствен канал в YouTube
Това е една страхотна бизнес идея за жени, тъй като не изисква първоначално големи инвестиции, можете да си работите от вкъщи или от всяка точка на света и е забавно. Можете да направите канал за гримиране, за трениране, за приложни изкуства, обучения или каквото ви харесва, обичате да правите или сте специалист в това.
 
Необходимо е да записвате клипове, за ги качвате в YouTube. Печалбата идва от многото гледания на видеата ви и евентуални спонсорства. Трябва да сте активни и да качвате минимум по един или по два клипа на седмица. Можете да си потърсите рекламодатели или спонсори, както и да правите съвместни видеа с популярни влогъри, които ще ви донесат повече гледания, съответно и повече печалби.
 
Какви са основните инвестиции:
Техника за заснемане – първоначално можете да стартирате със заснемане с телефон, но ако искате да изглеждате професионално, е необходимо да си закупите камера, микрофон и осветление;
Реклама и промоции в различни канали. 
3.Отваряне на кафене/чайна/заведение
Този бизнес изисква повече работа и инвестиции, но също и различни идеи. Тук е хубаво да потърсите нещо, което ще отличава вашето заведение. Вариациите са много – в заведението да се предлагат само напитки и храни с био произход, да е специална чайна с ароматни и нестандартни вкусове чай, да е място, в което се играят настолни игри, може да е място, в което се организират литературни четения, мини прожекции на филми и видеа и т.н. Важното е да сте оригинални, а на жените това ни се отдава.
 
Добре е да изберете комуникативно място за заведението си, за да може да е достъпно за повече клиенти.
 
Какви са основните инвестиции:
Наем или закупуване на помещение;
Закупуване на мебели и ремонт на помещенията;
Закупуване на оборудване за приготвяне на кафе, чай, закуски, десерти и т.н.;
Наемане на персонал;
Промотиране и реклама. 
В зависимост от бюджета ви, е добре да решите дали и каква част от предлаганите напитки и храни ще са собствено производство или ще са от производители и доставчици.

4.Сватбен салон
Това е много приятен бизнес, който е идеален за жени с добър вкус. Всъщност представлява отваряне на магазин/салон за продажба и/или отдаване под наем на сватбени рокли, костюми и аксесоари. Тази услуга е търсена постоянно и можете да спечелите добри доходи. Също така можете да предлагате всички услуги, които са свързани с една сватба – от украсата, до водещия.
 
В допълнение можете да предлагате и наем или продажба на официални рокли и костюми, които освен да са подходящи за сватба, да са предпочитани и за други официални или специални поводи. Хубаво е да се свържете с производители, които да шият и дрехи по поръчка и размери на клиента.
 
От голямо значение са рекламните услуги в социалните мрежи, интернет или местните канали. Възвръщаемостта на инвестицията зависи от оборота и сезона, като се увеличава по време на сватби и абитуриентски балове.
 
Какви са основните инвестиции:
Регистрация на всички необходими разрешения;
Покупка или наем на помещение в търговски център или в оживена зона;
Закупуване на стоки под наем и продажба, както и оборудване;
Реклама. 
5.Цветарски магазин
Празниците у нас не спират, така че и търсенето на свежи цветя и стайни растения също едва ли ще бъде прекъснато. Да отворите такъв магазин изисква инвестиция, работа с цветни борси, доставчици, но определено носи удовлетворение, ако обичате цветята и умеете да създавате красиви аранжировки с тях.
 
Необходимо е да изберете помещение в натоварена зона, в близост до офиси, училища, сватбени салони или големи кръстовища. Разбира се, трябва да осигурите и необходимите условия за съхранение на нежните и нетрайни цветя, а климатикът е задължителен.
 
За да имате голям поток от клиенти, можете да включите в асортимента: прясно отрязани цветя, саксийни цветя, различни аксесоари за украса, саксии за домашни или външни растения, семена и разсад, услуги за опаковане на подаръци.
 
Какви са основните инвестиции:
Наем или покупка на помещение;
Покупка на първите стоки;
Реклама. 
Сравнително лесно ще си възвърнете първоначалните инвестиции след първите активни продажби. Не забравяйте за рекламата, отстъпките за редовни клиенти и интересните промоции, които ще донесат популярност на магазина.