възможностите на жените към днешна дата са огромни

Успешни българки с мъжки професии по света

Десетилетия след като жените по света са получили основни права, ние все още често поробваме стереотипи за "жени" и "мъже". За съжаление често не става въпрос само за индивидуалните възприятия. Статистиката ни показва, че средната заплата за жените е по-ниска, че жените на ръководни длъжности са по-малко и че икономическите възможности за двата пола в световен мащаб са се увеличили с десетки проценти.
 
От тази година в Исландия влезе в сила закон, който забранява разликата в заплатите между жените и мъжете. Компании с повече от 25 служители трябва да получат сертификат, доказващ, че няма разлика в заплащането на мъжете и жените. Ако не успеят, те подлежат на глоба. На европейско ниво също има предложение от Брюксел подобни мерки да се предприемат в страните от ЕС.
 
Въпреки това възможностите на жените към днешна дата са огромни и те не правят малко, за да го докажат. Все повече жени заемат ръководни позиции или заемат мъжки работни места. А някои от тях получават дори световна слава.
Елена Йончева
Това е жена с доста сериозен мъжки фокус върху професията и живота. Трудно е да си представим представителка на женски пол с такова вълнение да посещава места, където валят бомби и постоянно има стрелба. Прави филми за конфликти в Косово, Чечения, Афганистан, Ирак, Украйна, Венецуела, Колумбия и много други. Дори пристигна в Антарктида, където направи филм за българската база Сан Клементе де Охрид.
Ралица Василева
Дълги години Ралица Василева е българското лице в CNN (до 2014 г.). Василева е завършила Софийския университет и е работила за кратко в БНР. През 1991 г. тя взима смелото решение да отиде в CNN с „20 долара в джоба си и 7-годишен син“. Надявала се е, че не само ще бъде поканена на работа, но и ще бъде на екрана в продължение на десетилетия, разсъждавайки върху военните конфликти и интервюирайки световни лидери като Хенри Кисинджър и Мадлин Олбрайт.
Дилма Русеф
Въпреки че е родом от Бразилия и е българка само от страната на баща си, успехът на Дилма Русеф на президентските избори в Бразилия в края на 2010 г. беше добре приет в България и несъмнено допринесе за популярността на страната ни. За съжаление през 2016 г. Русеф беше отстранена от длъжност чрез политически процес за нарушения на бюджетните закони. По време на нейното управление Световната купа на ФИФА се проведе през 2014 г. в Бразилия. Също така Русеф посети България, изпълнявайки мечтата на баща си да посети родината си.
Ирина Бокова и Маргарита Маринова
Ирина Бокова ръководи Факултета по изкуства и хуманитарни науки на университета Кюнг Хи в Южна Корея. Когато Бокова стигна до финалните кръгове от надпреварата за ръководител на ЮНЕСКО, беше трудно да се повярва, че тя не само ще получи длъжността, но и ще я запази за два последователни мандата. Не само това: Ирина Бокова е първата жена генерален директор на ЮНЕСКО.
Маргарита Маринова
Може да не сте чували това име, но Маргарита Маринова абсолютно заслужава да бъде тук. Работи в SpaceX - проектът за космически полети на Илън Мъск. Инженер Маринова заема ръководна длъжност в отдела за разработка на ракети за проекта на Москва "Полет до Марс". Преди това тя е работила в НАСА и Airbus.

Кристалина Георгиева
Без да има нужда от представяне Кристалина Георгиева оглавява почти всички класации за влиятелни жени в България, както и на редица европейски такива. В момента тя е управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Била е изпълнителен директор на Световната банка. В България тя стана известна, когато беше номинирана и следователно пое позицията на комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи през 2010 г. Въпреки това успехът й датира от десетилетия: тя започва работа в Световната банка през 1993 г., през годините тя ръководи няколко отдела, а през 2008 г. в продължение на няколко месеца е неин вицепрезидент.
​Пламена Димова е шампионка в абсолютно нетипичен женски спорт: кикбокс. През 2017 година Пламена спечели световната титла по бокс за професионалисти в категория до 52 кг. Пламена е и двукратен световен шампион по Муай Тай и многократен републикански национален шампион на България. Тя е и единствената жена от националния ни отбор по кикбокс. Неслучайно тя е известна с прякорите си „Царицата на пръстена“ и „Кралицата на битката за България“.
 
Тези жени показват, че нещо може да бъде невъзможно, само ако не искате да го направите. Каквато и да е материята, винаги имате шанс да успеете, просто трябва да повярвате. Вярваме и в невероятните способности на нежния пол и пожелаваме на всички жени всеобщо признание!
Валентина Цветкова
Валентина Цветкова не е известна в света. Няма награди, няма заслуги... Но това не й пречи да бъде единствената в света жена пилот на правителствен самолет. Валентина управлява самолета от 15 години. Първоначално никой не ѝ дава шанс да учи за пилот в социалистическите години. Затова тя решава първо да завърши медицина и става акушер-гинеколог. Щастливият момент обаче идва, когато тя участва в състезание и това ѝ отваря вратите към пилотската професия. Оттогава тя вози най-восокопоставените държавници в страната и казва, че се чувства истински, само когато е във въздуха.
Кристина Цветанова
През 2017 г. Кристина Цветанова става първата носителка на специалната награда за изгряващ предприемач в конкурса за жени в областта на иновациите на Европейския съюз. Българката е съосновател на австрийската компания BLITAB Technology, която създаде първия таблет за незрящи. Идеята на Кристина идва от университета, когато незряща колежка я моли да се запише в онлайн курс, защото не може да се справи сама. Кристина осъзнава, че съществуващите устройства за незрящи са ужасно скъпи. Тя напуска работата си и заминава за Австрия - без семейство, приятели и дом, за да демонстрира идеята си и стартира BLITAB.
Ива Цолова от JAMBA
Ива Цолова е една от трите българки, които през 2018 година влязоха в списъка на най-успешните предприемачи на възраст под 30 години в престижното списание Forbes - "30 под 30". Едва на 26-годишна възраст тя е съосновател на онлайн платформата JAMBA. Платформата помага на хората с увреждания да получат знания и компетенции в различни професионални сфери чрез обучения и стаж, а също така и свързва бизнеса с хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната интеграция на пазара на труда.