Антоанета Славова-психоаналитичен арттерапевт

Антоанета Славова-Хановер, Германия

"Дамски бизнес клуб БиЕмЛейди" ви представя една дама с голямо сърце.
 

Преди години е открила своето призвание - да работи за видимостта на жените в нашето общество.
Преминала през много обучения и следвайки мечтата си, тя завършва и допълнително обучение като ментален треньор.
Представяме ви Антоанета Славова - българка, която работи и се развива в Хановер, Германия.
Ето какво казва Антоанета за себе си, а ние от Дамски клуб BMLady ще се радваме да се запознаем и лично в онлайн връзка и да научим повече за арттерапията.
 
Казвам се Антоанета Славова и съм психоаналитичен арттерапевт и социален психолог.

Преди 20 години заминах за Германия, за да следвам психология. Докато изучавах социална психология и социология, открих първото си призвание - да работя за видимостта на жените в нашето общество.
Второто призвание в живота ми се оказа четиригодишното ми психоаналитично обучение по арттерапия.
Работих над 12 години в два консултативни центъра срещу насилие над жени. Повече от 9 години бях управляващ директор на един от центровете.
През 2019 г. основах собствения си арттерапевтичен център за емоционално здраве в Хановер, Германия.
За да се свържете с Антоанета Славова, може да посетите :
Уеб сайт: https://www.bilderset-methode.com
Фейсбук страница: 
https://www.facebook.com/arttherapyneta
Във всеки от нас има творчески потенциал и в процеса на арттерапията преоткриваме наново нашите мисли, действия, въображения и чувства.

Моят арттерапевтичен център за емоционално здраве е под девиза:

Творчеството прогонва страха и създава доверие!

Защо арттерапия за емоционално здраве?
Какво общо има това с емоциите и защо не е за душевно здраве?


Емоционалното състояние е преди душевното ни, но ние не сме наясно с това.

Често сме щастливи, след това сме развълнувани, ядосани, тъжни и понякога много от нас не знаят защо.
Ако пренебрегнем емоциите си, не искаме да погледнем отблизо откъде идва гневът, например.
С течение на времето това състояние води до психическо разстройство, т.е. пренебрегваните емоции унищожават душата ни.

Точно това е: преди душата ни да извика за помощ е добре да се справим с нашите емоции и чувства, а арттерапията ни дава точно тази възможност.
Изкуството е толкова древно, колкото и самото човечество.
Какво е арттерапия?

Арттерапията дава възможност за невербална обработка на емоциите. Чувствата и мислите, които не можем да изразим чрез разговор, стават очевидни чрез процеса на рисуване или друг вид творение - като работа с глина.
Арттерапевтичният, ориентиран към ресурсите, подход, позволява на хората да преодолеят страховете си чрез творческия процес.
Хората несъзнателно възприемат по-добре собствените си чувства и емоции.
С кого и как работя?

Работя индивидуално и групово.

Аз съм човек, който се стреми и като терапевт постоянно да се развива и да набляга на своята психохигиена. Следвайки мисълта на I.Yalom, известен автор и психоаналитик: “Добрите терапевти са едни вечни студенти в едно безкрайно пътуване към самите себе си“, предлагам супервизия- психопрофилактика за колеги, психолози, психотерапевти, чрез различни арттерапевтични практики и с мой собствен метод bildASet. 
Както и подготовка и обучение за работа с метода bildASet.

Подкрепям чрез творчески достъп служители и фирми от всички социални, здравни и бизнес-предприемачески области в активиране на психохигиената им и преоткриване на собствения им потенциал.

Живеем в едно забързано общество, в което натискът за успех и контрол става все по–голям и ни вреди. На пръв поглед не си личи, че се намираме в това състояние. С течение на времето, когато душевно сме почти издъхнали, ни става ясно, че сме поели по грешния път. Моята задача е да ви спра или върна оттам, накъдето сте тръгнали.

Това е възможно чрез творчески действия, които дават отново достъп до собствените ви ресурси. Защо това е така?

Защото: „Една картина ти казва повече, от колкото хиляда думи!“


Работата с арттерапия позволява невербална комуникация / обработка на емоции. Неизказаните чувства и мисли се проявяват чрез несъзнателни процеси при проектиране и рисуване.

Нищо не остава скрито!

Всичко е възможно в наши дни! Имате нужда от нещо и можете да го намерите в Google, много бързо. Знанията отвън са достъпни по всяко време! Това, което не можете да намерите там, са вашите собствени създадени образи т.е. вътрешни картини, които от своя страна отразяват вашето вътрешно същество. Това е възможно само ако вие сами сте креативни. Подсъзнанието ви говори чрез вашите нарисувани картини: Google няма шанс да постигне това!

Визията ми е, един ден, във всяка малка или голяма организация, компания, фирма, да има една стая за рисуване, толкова естественно, колкото тоалетната! Облекчение на друго ниво!

Или в домашния офис, да си имате сет пастели и моливи на бюрото, а не да крадете пастелите на децата си! При блокада, тежък за вас проект, рисувате 1 мин. т.е. отново: Облекчение на друго ниво!

 
Защо? Създава висока производителност и от друга страна лекота в работния процес. Това от своя страна ви мотивира да обичате работата си!

За да е завършена и цялостта една творческа трансформация, предлагам и креативни почивки (ретрийт) в Гърция, остров Корфу и в България, 7 нощувки, 5 дни арттерапевтична подкрепа, психоаналитична, индивидуално и групово. Едно цялостно и интензивно преработване на  теми, които в момента ви вълнуват. Работя с малки групи до 10 човека.

Материалите, които предлагам в арттерапевтичния процес, са: маслени пастели, цветни моливи, маркери, течни цветове от всякакъв вид, хартия във всеки формат, глина, естествени материали и растителни цветове. В началото работите основно с  маслени пастели и твърди цветове, за да постигнете определена стабилност. Всякакви травматични преживявания остават в рамките на допустимото. По-късно в процеса имате възможност да изберете материали като течни цветове, по-големи платна и да видите от какво се нуждаете в съответната ситуация, за да покажете чувствата си на хартия.

В допълнение към всичко това, както и по-горе споменах, работя и с мой самостоятелно разработен арттерапевтичен метод, т. нар. „Bътрешен компас“ bildASet-Methode. Става въпрос за аналитично ориентиран метод на арттерапия, при който терапевтът използва собствените си нарисувани картини като карти.

Разработих това арттерапевтично упражнение, базирано на ресурсно ориентирана и устойчива арттерапия.

Терапевтът фотографира собствените си нарисувани картини и ги принтира като карти.

Клиентът първоначално работи с картите на терапевта.

Клиентът избира една карта от набора и рисува картина – отговор.

След няколко сеанса терапевтът постепенно замества снимките/карти в комплекта с картините/карти на клиента. С течение на времето клиентът започва да работи предимно със своите собствени снимки. В края на терапията в набора от карти остават само картините на клиента. Ресурсите му растат, възниква промяна. С това проверявам и ефективността на процеса за пренасяне на подсъзнателни мисли и енергия между терапевт и клиент във взаимоотношенията им.

Този необичаен терапевтичен подход със съзнателното използване на процеса на предаване на мисли си заслужава допълнително научно проучване. А именно - процесът на предаване на мисли и енергия, въз основа на рисунки, между терапевт и клиент.

Методите са лицензирани, предлагам и обучения на (арт) терапевти, психолози, треньори. Само след обучение и успешно завършване, се получава сертификат и право да се работи и разпостранява метода.Няколко арттерапия упражнения:
1. Партньорско упражнение за двама.

По едно и също време рисувайте върху лист хартия, без да говорите (много е важно). В началото решавате колко ще рисувате - 10 или 15 мин. Всеки от вас взима любим цвят и започвате едновременно да рисувате.

Възникват въпроси като:
Kой, кoлко място заема на листа?
Какъв цвят използвам аз, а какъв партньорът ми?
Какви чувства възникват?
2. Сляпо рисуване.

Избираме любим цвят, затваряме очи, концентрираме се какво чустваме, без да мислим. Първите секунди са важни, после се включва умът ни и не сме в състояние да чуем душата си.

Чудесно упражнение за хора, които са прекалено контролирани и за тези, които нямат търпение.
3. Рисувай сънят си?

Аз работя много със сънища. Те са послания на нашата душа. От една страна - сънищата ни казват какво преживяваме през деня и какво ни впечатлява или ни смущава. Също така имат много общо с нашите страхове. А от друга страна - те ни предсказват нашето бъдеще. Има една страхотна книга на Улрих Кюн, аналитичен психолог, от школата на Густав Юнг, казва се: „Сънят е забравеният език на Бога.“
 

Тези упражнения са една част от репертоара ми като арттерапевт.
Предлагам и онлайн оферти и мога да ви придружа във вашата трансформация чрез арттерапевтично талкуване на картините ви.


Благодаря ви за вниманието и доверието!
Антоанета Славова

За да се свържете с Антоанета Славова, може да посетите :
Уеб сайт: https://www.bilderset-methode.com
Фейсбук страница: https://www.facebook.com/arttherapyneta